Full Focus Planner

Jag har varit fascinerad av  personlig produktivitet sedan 2005, och testat olika system, men kommer alltid tillbaka till David Allens Getting Things Done (GTD) som bas. Har de senaste åren använt OmniFocus som personlig digital ”task manager” och Trello för att hantera arbetsuppgifter inom en grupp.

Båda dessa verktyg är utmärkta digitala lösningar, men allt fler i produktivitetsvärlden pratar om värdet av att ha hybridsystem som kombinerar digitalt med papper. Inspirerad av det har jag testat Michael Hyatts Full Focus Planner sedan årsskiftet. Varje planner omfattar tre månader, och inför tredje kvartalet (juli-september) gjorde jag i söndags min ”Quarterly Review” i hängmattan och satte mål för det kommande kvartalet.

Det digitala systemets möjligheter att visa hundratals att-göra-uppgifter kan kännas överväldigande. En pappersversion ger dig en naturlig begränsning och tvingar dig prioritera och fokusera på dagens uppgifter. För mig har det fungerat bra som en fokuserande lins för vad jag ska göra varje dag och hur det kopplar till mina mål.

Det första du gör när du får en ny Full Focus Planner är att lista dina viktigaste mål för det närmaste kvartalet. Beroende på vilken slags mål det är (ett mål att uppnå eller en vana att skapa) finns det sidor som vägleder dig i att skapa ett välformulerat mål.

Varje vecka bryter du sedan ner dessa mål (och annat du behöver göra) genom att sätta veckans tre viktigaste steg för att röra dig mot dina mål, ”Weekly Big 3”. Kärnan i systemet är sedan två sidor per dag, där du bryter ner veckomålen till dagens tre viktigaste uppgifter, ”Daily Big 3”. Jag försöker sätta kommande dags ”Daily Big 3” när jag avslutar min arbetsdag med influens från Ive Lee. På varje dags sidor finns också utrymme för andra uppgifter under dagen, kalender och anteckningar.

I slutet av veckan gör du en ”Weekly Review” då du blickar tillbaka på veckan som varit, samlar upp lösa trådar och försöker dra lärdomar från veckans erfarenheter. Den sista delen är att du sätter de tre viktigaste stegen för nästa vecka (”Weekly Big 3”).

Mellan fredag och lördag finns ett uppslag som heter ”Weekend Optimizer”. Denna uppmuntrar dig att teckna ner hur du tänker spendera kommande helg med sömn, reflektion, relationer, måltider, rekreation och återhämtning. Jag har inte använt dessa sidor så aktivt, men tror det är en bra idé att regelbundet reflektera över .

I början av boken finns delar för att definiera sin ideala vecka timme för timme. Veckan blir aldrig exakt som planerat, men en plan kan hjälpa till med att sätta intentionen för hur din ideala vecka ser ut.

En annan del är utrymme för att definiera din version av de fyra dagliga ritualer som Hyatt rekommenderar i sin kurs Free to Focus:

  • Morning Ritual
  • Evening Ritual
  • Workday Startup Ritual
  • Workday Shutdown Ritual

Michael Hyatt och hans företag har lagt mycket tanke bakom upplägget på deras Full Focus Planner, och den baseras på två av hans produktivitetskurser. Boken är ganska dyr, men klart rekommenderad om du tror att du skulle ha hjälp av ett analogt verktyg. Utformningen av boken  utvecklas dessutom löpande i dialog med användarna på hans slutna Facebook-grupp, och jag har sett nästa version som kommer vara ännu bättre.

produktsidan kan du läsa mer, och dessutom bläddra dig igenom en fullständig kopia av boken. Där kan du också hitta hans videos med instruktioner (under FAQ 6).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: