Steve Maxwell om träning

Steve Maxwell är ett fenomen i träningsvärlden. Han var brottare i unga år, och blev ett av de första amerikanska svartbältena i jiu-jitsu under Gracie-familjen. Han tävlade framgångsrikt i BJJ och och drev Maxercise, ett framgångsrikt BJJ gym där han som första amerikan reintroducerade kettlebell-träning på den amerikanska marknaden. Han har under många år varit en ledande fystränare för kampsportare och andra, och producerat otaliga instruktionsvideos om träning med kettlebells, kroppsvikt och olika sorters rörlighetsträning. För drygt tio åren sedan sålde han de flesta av sina ägodelar och lever ur en ryggsäck i sina resor världen över och håller seminarier om träning. Han är idag 65 år och fortfarande i fantastisk form.

Han är en frekvent gäst på många podcasts, och har varit flera gånger på bl a:

  • The Joe Rogan Experience
  • Corporate Warrior
  • London Real

Steve var nyligen på The Guy Lawrence podcast, och beskrev där sin bild av vilken slags träning alla bör göra oavsett ålder för sin hälsa:

  1. ”Strength training” 2 ggr/vecka (minst)
  2. ”Breathwork” varje dag
  3. ”Mobility training” varje dag

Därutöver att man rör sig mycket varje dag främst genom promenader och att akta sig för att sitta för mycket. Annan slags träning som jiu-jitsu kan såklart också vara positivt för din hälsa, men kan inte ersätta styrketräning.

När det gäller styrketräning menar Steve att det inte spelar så stor roll om man tränar med kroppsvikt, skivstång, hantlar, maskiner eller kettlebells. I samtal med Guy Lawrence på podcasten Corporate Warrior menade Steve att han numera gått tillbaka till att fokusera på mer intensiv men kontrollerad styrketräning med få sets som HIT. Rätt utförd styrketräning förebygger skador, och Steve har slutat med mer explosiva rörelser (som t ex olympiska lyft och vissa kettlebell-lyft).

För breathework rekommenderar han ”The Oxygen Advantage” av Patrick McKeown (har hört den rekommenderas även på annat håll, så boken är på min läslista).

Mobility training eller rörlighetsträning är hett nuförtiden, och är i princip stretching plus rörelse.

Mobility is the ability to move a limb through its full range of motion. This is not to be confused with flexibility which is simply the length of the muscle. Mobility is a controlled voluntary movement through its entire functional range of motion. Mobility training is the process in which you work to improve mobility in all or a single joint.

Dr Kelly Starretts böcker och videos är förmodligen de mest populära i genren. Steve Maxwell har arbetat med rörlighetsträning länge, och jag har provat flera av hans program. Köpte nyligen hans 15-minuters program som är speciellt anpassat för brasiliansk jiu-jitsu ”BJJ Mobility”. Försöker numera köra detta innan mina BJJ-pass.

Kolla gärna in några podcasts eller videos från Steve Maxwell. Själv blev jag väldigt fascinerad av hans morgonrutin och träning som 65-åring på London Real nyligen. Hela episoden gratis här, eller halva episoden på YouTube nedan:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: