Discipline Equals Freedom

Jocko Willink har varit Navy SEAL i 20 år, först som fotsoldat och senare som befäl på olika nivåer. Han var commander för SEAL Team Three i Ramadi under Irak-kriget, och belönades i samband med det med ett par medaljer och andra utmärkelser. Efter sin tur i Irak blev han ansvarig för utbildningen av USAs SEAL-team på västkusten, och utvecklade SEALs ledarskapsträning. Han pensionerade sig från flottan 2010 som Lieutenant Commander, motsvarande major i svenska armén.

Numera driver han Echelon Front som sysslar med ledarskapsutveckling. Han skriver också böcker. Efter intervjuer med Tim Ferriss och Joe Rogan startade han vad som snabbt blivit en mycket populär podcast, och han har synts bl a på Forbes och Business Insider.

”Discipline Equals Freedom” består av två delar, del ett heter ”Thoughts” och del två ”Actions”, och det är väl en rätt bra beskrivning av boken.

Thoughts

För mig känns ”Thoughts” väldigt mycket som en SEAL-instruktör som försöker överföra den mentala inställning han gett sina SEALs till läsaren. Fokus är på vikten av själv-disciplin och en extrem arbetsmoral. Det är en mycket rak och enkel filosofi. Påminner mig om inställningen hos en del mycket framgångsrika och hårt arbetande personer (t ex Bruce Lee, Arnold Schwarzenegger, Will Smith och framgångsrika företagare). Jocko sammanfattar sin filosofi i orden ”Discipline Equals Freedom”. Bara genom att vara disciplinerad med dina pengar kan du bli ekonomiskt fri. Bara genom att vara disciplinerad med din träning får du friheten att ha en stark och frisk kropp, osv.

Disciplin börjar enligt Jocko med att vakna tidigt varje dag. Men disciplin behöver appliceras i allt du gör. Disciplin att träna varje dag. Disciplin att äta rätt. Känslomässig disciplin så att du kan fatta rätt beslut. Disciplin att kontrollera ditt ego så att egot inte kontrollerar dig. Disciplin hur du behandlar människor. Disciplin att göra de uppgifter du inte har lust med, men du vet behöver göras. Disciplin att möta dina rädslor så att du kan erövra dem. Disciplin handlar om att inte falla för svaghet och göra det lätta valet, utan att alltid göra det rätta valet.

Jag gillar hans inställning om att vara ”default aggressive”. I Jockos värld är det att vara proaktiv, men med mer driv, högre hastighet och en vinnarinställning. Det är inte extern aggression utan mer en mental inställning. Han pratar också mycket om att ta initiativet och att se till att hela tiden driva framåt.

Filosofin för att hantera motgångar summeras i ett ord – ”Good”. Det har blivit en annan av Jockos kända citat, och står på varje påse av hans vita te. För mig innebär det att acceptera läget, och att se att situationer kommer med sina egna fördelar. Acceptera verkligheten, men fokuserar på lösningen. Ta motgången och omvandla det till något positivt. Får klara kopplingar till stoicismens ”The Obstacle is the Way” av Ryan Holiday.

Han beskriver hur han hanterar politik på arbetsplatsen och folk som pratar bakom hans rygg:

Ignore and outperform.

Yes. While you are over there watching me and talking about me—I’m working.

I’m working hard. I’m taking things to the next level.

You keep gossiping—I’ll keep working.

You keep talking smack—I’ll keep working.

You keep chattering about things—I’ll keep working.

You keep focusing on what everyone else is doing wrong—I’ll keep focusing on what I can do RIGHT.

And when you finally look around at where you are and where I am

—you will realize that you have nothing to talk smack about.

Because you will lose.

And I. Will. Win.

Jocko kan upplevas som extremt intensiv, men pratar ofta också om värdet av humor, och hur han slappnar av med att surfa och spela gitarr.

Actions

Del två av boken, ”Actions” är också enkelt och effektivt. Jocko beskriver sin rekommenderade kvällsrutin så här:

Before you go to bed, plan what workout you are going to do in the morning. Stage your workout clothes so you don’t even have to think when you get up. Write down a list of things you need to accomplish the next day. Set your alarm clock for 4: 30 a.m. and go to sleep.

When the alarm clock goes off—get up. Put on your pre-staged clothes. Brush your teeth and go get your workout on. Hard. Get done, shower, get dressed, and begin to crush your list of tasks for the day.

Denna korta text innehåller ganska mycket av hans grundfilosofi:

Planera din dag kvällen innan. Träna din disciplin genom att vakna tidigt och börja dag med ett träningspass. När det är klart – börja krossa din att-göra lista. Repetera…

Vilken sorts workout du ska göra på morgonen är upp till dig, men schemat ser likadant ut alla dagar i veckan. Stig upp 4:30 eller senast 5:00 varje dag efter sju timmars sömn och börja dagen med ett träningspass. Sju dagar i veckan! Boken innehåller exempel på den slags crossfit-liknande workouts han själv gör, översatt för nybörjare, fortsättning och avancerade. Även hans nybörjarpass ser ut att vara tillräckliga för att sänka de flesta otränade.

Jocko har ett gym i sitt garage, och rekommenderar alla att bygga ett hemmagym. Detta har blivit ett drömmål för mig, och de delar jag själv har nu – en Assault AirBike, ett par kettlebells och en pull-up bar är inspirerat av Jocko.

Han rekommenderar alla att träna kampsport, främst BJJ, boxning, muay thai och brottning. Detta görs lämpligen på kvällen efter jobb, men inte för nära läggdags. Jocko är själv svartbälte i brasiliansk jiu-jitsu (BJJ) och driver ett BJJ och MMA-gym tillsammans med Dean Lister och Jeff Glover. Jocko ger också tankar om andra nyttiga kampsporter, om vikten att lära sig skjuta och självförsvar i allmänhet.

En kort sammanfattning av andra rekommenderationer i boken är:

Sömn: Försök få 7-9 timmars sömn varje natt, men det finns en genetisk variation i hur mycket sömn vi behöver. Var konsekvent med när du lägger dig och vaknar även på helger.

Tupplur: Det är bra att ta en tupplur när du kan, men han menar att den bör hållas till 6-8 minuter.

Diet: Han rekommenderar stenålderskost (motsvarande primal). Undvik socker!

Fasta: Han gillar fasta, och fastar 24 timmar ganska ofta, och 72 timmar en gång i kvartalet.

Stretching: Han rekommenderar 10-15 min stretching om dagen, och kör enligt Dr Kelly Starretts mobilityWOD, och gillar också Pavel Tsatsouline.

Boken är en snabb läsning och rekommenderas starkt, främst för den mentala delen och träningspassen. Allt utom själva träningspassen finns gratis som ljudbok för den som prenumerar på Apple Music.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: