Omgiven av idioter

Thomas Erikson har levererat en riktig populärvetenskaplig kioskvältare i boken Omgiven av idioter. Den har också följts av två uppföljare i samma anda.

Boken beskriver ett sätt att kategorisera människor enligt fyra huvudkategorier – Dominans, Inspirerande, Stabilitet och Analytisk (eller DISA). Dessa fyra grundsätt att kommunicera får vars en färg – röd, gul, grön och blå. Grunden är William Moulton Marstons bok Emotions of normal people från 1928. Internationellt kallas den blå profilen ”compliance”, och då blir modellens förkortning DISC.

Dominant/röd beskrivs som:

 • Snabb reaktion
 • Maximal ansträngning för att styra
 • Minimalt intresse för försiktighet i relationer
 • Aktuell tidsram
 • Direkt handling
 • Tendens att avvisa overksamhet

Inspirerande/gul beskrivs som:

 • Hastig reaktion
 • Maximal ansträngning för att involvera
 • Minimalt intresse för rutin
 • Framtida tidsram
 • Impulsiv handling
 • Tendens att avvisa isolering

Stabil/grön beskrivs som:

 • Lugn reaktion
 • Maximal ansträngning för samband
 • Minimalt intresse för förändring
 • Aktuell tidsram
 • Stödjande handling
 • Tendens att avvisa konflikt

Analytisk/blå beskrivs som:

 • Långsam reaktion
 • Maximal ansträngning för att organisera
 • Minimalt intresse för relationer
 • Historisk tidsram
 • Försiktig handling
 • Tendens att avvisa inblandning

Uttryckt grafiskt kan det beskrivas så här:

Dvs röda och blå är uppgiftsinriktade, medan gula och gröna är mer människoinriktade. Röda och gula är extroverta, medans blå och gröna är mer introverta. Ett bra team innehåller gärna kompletterande profiler som i bilden är de på angränsande axlar. De som har svårast att fungera tillsammans är korsande kombinationer, dvs blå och gul eller röd och grön.

De flesta personer har enligt modellen en blandning av två färger, en del har huvudsakligen en färg, och vissa en blandning av tre färger. Man kan hitta DISA/DISC-tester online och när jag gör sådana testar jag som röd-blå med ett stänk av gul eller grön. Av beskrivningen i boken tror jag att jag har något mer blått än rött, men det är helt klart dessa två stilar som är dominanta hos mig. Det stämmer också om man googlar en översättning från Myers-Briggs. I mitt fall brukar jag testa som INTJ, vilket kopplas till samtidigt höga nivåer på blått och rött. Fästmön testar som röd-grön, vilket också verkar stämma med hennes personlighet.

Modellen verkar just nu vara väldigt populär i Sverige, och refereras ofta till av chefer och säljare. Men den har också många kritiker som menar att modellen närmast är att jämföra med horoskop. För mig var modellen lätt att lära och förstå, och ger en viss förståelse för olikheter i kommunikationsstilar. Personlighet och kommunikationsstilar är mycket mer komplext än en så förenklad modell kan motsvara. Men för mig är detta ändå ett verktyg i verktygslådan att förstå hur olika vi människor fungerar. Inte som enda metod, men säkert användbart som ett sätt att förstå omvärlden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: