Blodprov

Har det senaste året börjat ta blodprover via Werlabs för att få bättre kontroll över min hälsa. Man går till en ansluten vårdcentral för att dra blod, och sedan får man svar och en läkares bedömning via deras hemsida några dagar senare. Testerna kostar några kronor, men för mig är det klart värt det. Tog första gången 2017-03-15 deras Hälsokontroll XL, som är en av de större paketen och innehåller 33 olika hälsomarkörer.

Eftersom jag började mitt nya sätt att äta och träna i början av februari och testade mig igen 2018-03-26 bör detta svara på vilken effekt jag haft på runt två månader. Det som sticker ut är framförallt effekten på mina blodfetter.

Triglyceriderna har minskat från 2,47 till 1,34 mmol/l (referensvärde 0,45-2,60). Över 1,7 är dåligt och ett tecken på metabolt syndrom, så jag låg ganska risigt till innan min diet. Översatt till amerikanska värden blir det en förändring från 220 till 119 mg/dL. Brukar rekommenderas att man håller sig under 150 mg/dL för att minska risk för sjukdom och under 100 är optimalt.

Apokvoten visar fördelningen mellan de olika sorterna blodfetter, och lär vara ett av de bästa testerna för att visa risk för hjärtsjukdom. Har minskat från 1,12 till 0,79 (referensvärde <0,9). Över 0,9 anses innebära hög risk för hjärtinfarkt, 0,7-0,9 medelhög risk och under 0,7 låg risk.

Kostdoktorn skriver informativt och lättläst om blodfetter och de olika proverna här. Han rekommenderar starkt apokvoten, men annars att man räknar fram kvoten totalkolesterol/HDL. I mitt fall har denna kvot sjunkit från 5,9 till 4,8. Han beskriver referensvärdet som att ”Bör åtminstone vara under 6, än hellre under 5 och allra helst under 4.”.

Jag verkar sammantaget fått verkligt fin effekt på mina blodfetter av de första sju veckorna av min diet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: