TV4 nyhetsmorgon och ”weight set point”

Äter frukost efter morgonens styrketräning och ser på TV4 Nyhetsmorgon en läkare som beskriver kroppens ”set point” för vikten. Dvs kroppen har en inbyggd termostat som vill få dig tillbaka till jämvikt, och det kan påverka din viktnedgång. Vet inte var han landar i del 2 av diskussionen, men första delen lät lite uppgivet som att det bara var att acceptera om man har lite ”trivselvikt”.

Dr Jason Fung beskriver i sin bok ”The Obesity Code: Unlocking the Secrets of Weight Loss” på ett bra sätt vad vi vet om hur ”body set weight” fungerar.

”Insulin causes obesity—which means that insulin must be one of the major controllers of the body set weight. As insulin goes up, the body set weight goes up. The hypothalamus sends out hormonal signals to the body to gain weight. We become hungry and eat. If we deliberately restrict caloric intake, then our total energy expenditure will decrease. The result is still the same—weight gain.

As the insightful Gary Taubes wrote in his book Why We Get Fat: And What to Do about It, “We do not get fat because we overeat. We overeat because we get fat.” And why do we get fat? We get fat because our body set weight thermostat is set too high. Why? Because our insulin levels are too high.”

Det finns en lång diskussion om detta i boken. Men slutsatsen är att ”body set weight” verkar huvudsakligen påverkas av insulin och insulinresistens. Om vi kan minska dessa så kan vi påverka ”body set weight”. Alla sorters dieter med låga (under 100g/dag) eller mycket låga nivåer kolhydrater (under 50g/dag) sänker såklart insulinnivåerna. Det kan vara primal, paleo, keto eller LCHF.

Men som Dr Fung skriver:

”Permanent weight loss is actually a two-step process. There is a short-term and a long-term (or time-dependent) problem. The hypothalamic region of the brain determines the body set weight—the fat thermostat. (For more on body set weight, see chapters 6 and 10.) Insulin acts here to set body set weight higher. In the short term, we can use various diets to bring our actual body weight down. However, once it falls below the body set weight, the body activates mechanisms to regain that weight—and that’s the long-term problem.”

Och senare i boken:

”Two major factors maintain our insulin at a high level. The first is the foods that we eat—which are what we usually change when we go on a diet. But we fail to address the other factor: the long-term problem of insulin resistance. This problem is one of meal timing.”

Dvs olika sorters periodisk fasta, vilket är det mest kraftfulla sättet vi känner till för att sänka insulinnivåer och därmed påverka insulinresistens och faktisk påverka ”body set weight” nedåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: